FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nieopodatkowane dochody

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Rachunki i inne sprawy papierkowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DamianDaszkiewicz
Site Admin

PostWysłany: Pią Sie 11, 2006 12:08 pm    Temat postu: Nieopodatkowane dochody Odpowiedz z cytatem

Mam takie pytanie: czasami jakiś kumpel mnie prosi abym mu coś kupił płacąc kartą (on nie ma a ja mam). No i taki delikwent robi mi przelew na np. 50 zł, ja płacę kartą np. za te 50 zł.

Czy US może się przyczepić do takich nieopodatkowanych dochodów?? Bo niby teoretycznie dostaję przelew, w praktyce ja tylko przez chwilę mam te dodatkowe pieniądze, które i tak nie są moje. Jaka jest bezpieczna kwota, którą US się nie zainteresuje??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
BartłomiejJ

PostWysłany: Pon Sie 27, 2007 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Takich przelewów każdego dnia krążą miliony. US nie patrzy na tak niskie wkoty, bo musiałby opracować aparat kontroli rodem z PRL. Ot, kolega pożyczył w realu od Ciebie 50 zł, oddaje przelewem - karalne to nie jest Smile

Natomiast przy większych sumach - jest wręcz obowiązek sprawdzenia takowego przez bank.

Pozdrowienia

Adweb.pl - e-marketing
2be.pl - Domeny, Hosting
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
DamianDaszkiewicz
Site Admin

PostWysłany: Pon Sie 27, 2007 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BartłomiejJ napisał:
Takich przelewów każdego dnia krążą miliony. US nie patrzy na tak niskie wkoty, bo musiałby opracować aparat kontroli rodem z PRL. Ot, kolega pożyczył w realu od Ciebie 50 zł, oddaje przelewem - karalne to nie jest Smile

Natomiast przy większych sumach - jest wręcz obowiązek sprawdzenia takowego przez bank.

Pozdrowienia

Ale gdzieś mi się obiło o uszy, że od pożyczek należy odprowadzić 2% podatku
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Morie

PostWysłany: Sro Maj 06, 2009 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O ile wiem przelewy mają różne statusy
Przelew o statusie darowizna można sobie podobno odliczyć od podatku..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Rachunki i inne sprawy papierkowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: