| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
DamianDaszkiewicz Site Admin
|
Wysłany: Pią Sie 11, 2006 12:08 pm Temat postu: Nieopodatkowane dochody |
|
|
Mam takie pytanie: czasami jakiś kumpel mnie prosi abym mu coś kupił płacąc kartą (on nie ma a ja mam). No i taki delikwent robi mi przelew na np. 50 zł, ja płacę kartą np. za te 50 zł.
Czy US może się przyczepić do takich nieopodatkowanych dochodów?? Bo niby teoretycznie dostaję przelew, w praktyce ja tylko przez chwilę mam te dodatkowe pieniądze, które i tak nie są moje. Jaka jest bezpieczna kwota, którą US się nie zainteresuje?? _________________ Damian Daszkiewicz
d.daszkiewicz [małpa] escpoland.pl
www.daszkiewicz.net * www.skutecznypartner.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BartłomiejJ
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2007 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Takich przelewów każdego dnia krążą miliony. US nie patrzy na tak niskie wkoty, bo musiałby opracować aparat kontroli rodem z PRL. Ot, kolega pożyczył w realu od Ciebie 50 zł, oddaje przelewem - karalne to nie jest
Natomiast przy większych sumach - jest wręcz obowiązek sprawdzenia takowego przez bank.
Pozdrowienia _________________ Bartłomiej Juszczyk
Adweb.pl - e-marketing
2be.pl - Domeny, Hosting |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DamianDaszkiewicz Site Admin
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2007 8:04 pm Temat postu: |
|
|
| BartłomiejJ napisał: | Takich przelewów każdego dnia krążą miliony. US nie patrzy na tak niskie wkoty, bo musiałby opracować aparat kontroli rodem z PRL. Ot, kolega pożyczył w realu od Ciebie 50 zł, oddaje przelewem - karalne to nie jest
Natomiast przy większych sumach - jest wręcz obowiązek sprawdzenia takowego przez bank.
Pozdrowienia |
Ale gdzieś mi się obiło o uszy, że od pożyczek należy odprowadzić 2% podatku _________________ Damian Daszkiewicz
d.daszkiewicz [małpa] escpoland.pl
www.daszkiewicz.net * www.skutecznypartner.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Morie
Dołączył: 06 Maj 2009 Posty: 4 Skąd: te pieniądze w mojej kieszeni ?
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 8:11 pm Temat postu: |
|
|
O ile wiem przelewy mają różne statusy
Przelew o statusie darowizna można sobie podobno odliczyć od podatku.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|