FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dodatek gratis

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Kosova Elite Hackers
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DamianDaszkiewicz
Site Admin

PostWysłany: Pią Cze 02, 2006 6:19 pm    Temat postu: Dodatek gratis Odpowiedz z cytatem

Niedawno przeczytałem książkę Dodatek gratis! Kolejna wspaniała teoria marketingowa autorstwa: Seth Godin'a (ten osobnik również napisał książkę Fioletowa krowa). Generalnie autor twierdzi, że dodając do produktu jakiś bonus można drastycznie zwiększyć jego sprzedaż (przykładów nie trzeba szukać, jak ktoś ma młodsze rodzeństwo, pewnie pamięta jak 2-3 lata temu była moda na zbieranie pokemonów i dzieciaki męczyły rodziców, aby im kupili rogalik nie po to, aby go skonsumować, tylko po to, aby mieć do kolekcji kolejną naklejkę z pokemonem).

Ale nie o tym chciałem pisać. Otóż zauważyłem, że teoria z książki całkiem dobrze sprawdza się w programach partnerskich. Pan Majewski który sprzedaje abonament w serwisie CzasNaE-Biznes postanowił że w maju do każdego zakupionego abonamentu (dotyczy również przedłużenia) dołączy płytę CD z materiałami, które są dostępne w serwisie. Płytę można było dostać kupując nawet najtańszy kwartalny abonament. Efekt? W dwa tygodnie (bo mniej więcej tyle trwała promocja) wyrobiłem w programie partnerskim cnebpoints półroczną normę. Mało tego - wszystkie sprzedaże to zamówienia na abonament kwartalny (tak jakby ludzie nie chcieli kupić dostępu do serwisu, tylko dostać owy bonus).

Jaki jest z tego wniosek? Odpowiedź jest prosta - należy promować produkty do których dodawany jest jakiś super bonus (najlepiej, gdy oferta jest ograniczona czasowo). Czekam na wasze uwagi
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
shrew
Site Admin

PostWysłany: Pią Cze 02, 2006 6:31 pm    Temat postu: Re: Dodatek gratis Odpowiedz z cytatem

Na tej plycie sa materialy, ktore sa w serwisie do ktorego kupuja dostep? I ludzie to chwytaja? Coz... ja caly czas naiwnie licze, ze ludzie mysla ;-D

Ograniczenie czasowe to sprawa oczyista i pisza o tym w kazdej ksiazce o psychologii.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
DamianDaszkiewicz
Site Admin

PostWysłany: Pią Cze 02, 2006 6:35 pm    Temat postu: Re: Dodatek gratis Odpowiedz z cytatem

shrew napisał:
Na tej plycie sa materialy, ktore sa w serwisie do ktorego kupuja dostep? I ludzie to chwytaja? Coz... ja caly czas naiwnie licze, ze ludzie mysla ;-D

Dla mnie sprawa jest prosta - kupujesz abonament ale na płycie te artykuły masz "dożywotnio". Więc pewnie niektórzy myślą, że zaoszczędzą, bo raz kupią abonament i nawet gdy abonament się skończy, to będą mogli dalej czytać te artykuły, które są na płycie CD
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
shrew
Site Admin

PostWysłany: Pią Cze 02, 2006 7:48 pm    Temat postu: Re: Dodatek gratis Odpowiedz z cytatem

Ale teksty mozna sobie skopiowac. Zwlaszcza, ze nie ma ich az tak duzo. Poza tym w czasie abonamentu na pewno pojawia sie nowe i tych na CD juz nie bedzie. Wiec i tak trzeba sobie skopiowac.
Powrót do góry
Bellois

PostWysłany: Pią Cze 02, 2006 8:32 pm    Temat postu: Re: Dodatek gratis Odpowiedz z cytatem

shrew napisał:

To dowodzi starej jak świat prawdy, że większość ludzi kupuje pod wpływem emocji. Często nawet Ci z pozoru rozsądni Smile
shrew
Site Admin

PostWysłany: Pią Cze 02, 2006 8:56 pm    Temat postu: Re: Dodatek gratis Odpowiedz z cytatem

To jest zabawne, ze plyta, ktorej nagranie i nadruk to koszt dwoch zlotych, dziala na ludzi, jakby proponowano im miliony Wink Na Allegro tez sa takie rozne akcje w stylu "kup dwa, trzecie gratis". Ale potem patrzysz na koszt wysylki i wiesz czemu masz trzecie gratis ;-D
Powrót do góry
kamil_cebulski

PostWysłany: Sob Cze 03, 2006 10:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja chyba zaczne w swoich księgarniach dodawać pokemony do książek Smile

A tak na poważnie to sprzedaż abonamentów to jedno. Spójrz też na efekt PR tej akcji. Ty poruszyłeś to na forum inni pewni na innych też.

Weź także pod uwagę, że skoro jest promocja to partnerzy chcieli to wykorzystac i podjęli też inne niż "przeciętne" działania. Np. mailingi itp wiec nie przypisywałbym CD od razu całych obrotów. Niemniej jednak nawet dwu lub trzykrotne zwiększenie sprzedaży to kawał grosza Smile.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Kosova Elite Hackers Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: