FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy warto jeździć na szkolenia?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Szkolenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DamianDaszkiewicz
Site Admin

PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 11:32 am    Temat postu: Czy warto jeździć na szkolenia? Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się dlaczego ludzie nie lubią szkoleń. Przykładowo gadałem z jednym kumplem z roku (który jest kumaty, coś tam robi jakieś designy stron WWW). Gadałem o SUPP. Jak się dowiedział, że za to szkolenie się płaci i nie dostaje się papierka to powiedział że to oszustwo.

Wczoraj była w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie konferencja Kierunek Web 2.0. Tym razem wstęp był darmowy, lokalizacja dogodna (miasto w którym mieszkam więc odpada koszt transportu i ewentualnego noclegu) a ten sam kumpel powiedział, że nie chce mu się, bo nie dostanie papierka.

Czy papierek w dzisiejszych czasach jest aż tak ważny? Tym bardziej że przecież sam mam komputer, drukarkę to mogę sobie bez problemu podrukować jakieś pseudo-dyplomy.

Dla mnie ważne jest to, że się czegoś nauczyłem, usłyszałem o czymś nowym, mogłem poznać nowe osoby (tutaj było ciężko aczkolwiek przez chwilę pogadałem z jednym wykładowcą a poza tym spotkałem się z Sebastianem Schabowskim który również był na SUPPie. Uważam, że każde szkolenie coś daje, ba nawet Brian Tracy w książce Zostań SuperSprzedawcą napisał (cytuję z pamięci) że raz na trzy miesiące trzeba się wybrać na jakieś szkolenie (co prawda on miał na myśli szkolenia z zakresu sprzedaży, ale z drugiej strony przecież same techniki sprzedaży nie wystarczą, trzeba też jak najlepiej znać produkty, które się sprzedaje w moim wypadku są to np. usługi związane z pisaniem skryptów w PHP).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
besmart

PostWysłany: Nie Lip 01, 2007 9:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jasne, że w szkoleniu najważniejsza jest wiedza, którą możesz nabyć, a nie papier.

Z drugiej strony postaraj się wczuć w tego znajomego - inwestuje swój czas w tę imprezę i tak jak w banku - chce jakiegoś materialnego potwierdzenia, że był, że słyszał i widział.
lukjarz

PostWysłany: Sro Maj 07, 2008 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heh, niestety sporo jest osób które robią wszystko tylko dla "papierka".
Guzik z takim usprawiedliwieniem, że "inwestuje swój czas w tę imprezę".
Jeżeli inwestuje, to niech wyniesie z tej imprezy jakieś wnioski, zacznie działać i otrzyma "zwrot z inwestycji" bez papierka.
Niestety w obecnych czasach duża część studentów też studiuje tylko "dla papierka" - jak nazwał to jeden z moich wykładowców "kupują sobie dyplom na raty" Rolling Eyes
Drążąc temat głębiej można powiedzieć, że takie osoby nadal nie rozumieją, że wszystko co robią - robią dla siebie..
fation

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 1:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak, ale papierek też jest ważny. Jak udokumentujesz składając CV fakt posiadania takiej wiedzy? Musiałeś ją gdzieś zdobyć, a pracodawcom papierki się niestety podobają bardzo...

http://fation.wordpress.com/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
DamianDaszkiewicz
Site Admin

PostWysłany: Sob Maj 31, 2008 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fation napisał:
tak, ale papierek też jest ważny. Jak udokumentujesz składając CV fakt posiadania takiej wiedzy? Musiałeś ją gdzieś zdobyć, a pracodawcom papierki się niestety podobają bardzo...

Powiedzmy sobie szczerze: na konferencje na których sie nie dostaje papierka zazwyczaj chodzą osoby, które myślą o tym, aby wystartować z własnym biznesem. A jak sam siebie zatrudnię to nie muszę pokazywać sobie sterty kolorowych papierków Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mirosława Chlebowska

PostWysłany: Nie Cze 08, 2008 4:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Powiedzmy sobie szczerze: na konferencje na których sie nie dostaje papierka zazwyczaj chodzą osoby, które myślą o tym, aby wystartować z własnym biznesem. A jak sam siebie zatrudnię to nie muszę pokazywać sobie sterty kolorowych papierków Wink

Też zauważyłam taką prawidłowość, ale i rozwinę trochę. Bo jeszcze są ludzie, którym zależy na rozwoju, zdobyciu nowych umiejętności, a pracują dla firm. Chcą podnieść kwalifikacje i chcą dalej pracować w tych firmach, w których są. Oni też o papierek nie dbają.

A papierki to jeden z elementów, który przyciąga na szkolenia niektóre osoby. Dlatego się je daje. Nie świadczą jednak o człowieku, który wziął udział w szkoleniu. Dlatego za papierkiem, papierkami, dyplomami, certyfikatami, zaświadczeniami warto dostrzec kogo zatrudniamy, jakim jest człowiekiem w swoim fachu i co potrafi.

Umiejętności! To jest najważniejsze!
fation

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przyznasz jednak, że bardziej nas zainteresuje osoba z certyfikatem, niż osoba bez niego Cool

http://fation.wordpress.com/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mirosława Chlebowska

PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, masz rację, że niektórych tak. Choć innych wcale nie. Jesteśmy różni. Dlatego warto zadbać o wszystkie opcje i możliwości Smile Skoro certyfikat nie zaszkodzi, a może czasem pomóc, to warto to mieć na uwadze.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Szkolenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: