|
Zobacz co dzieje się na FORUM
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
DamianDaszkiewicz Site Admin
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 11:32 am Temat postu: Czy warto jeździć na szkolenia? |
|
|
Zastanawiam się dlaczego ludzie nie lubią szkoleń. Przykładowo gadałem z jednym kumplem z roku (który jest kumaty, coś tam robi jakieś designy stron WWW). Gadałem o SUPP. Jak się dowiedział, że za to szkolenie się płaci i nie dostaje się papierka to powiedział że to oszustwo.
Wczoraj była w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie konferencja Kierunek Web 2.0. Tym razem wstęp był darmowy, lokalizacja dogodna (miasto w którym mieszkam więc odpada koszt transportu i ewentualnego noclegu) a ten sam kumpel powiedział, że nie chce mu się, bo nie dostanie papierka.
Czy papierek w dzisiejszych czasach jest aż tak ważny? Tym bardziej że przecież sam mam komputer, drukarkę to mogę sobie bez problemu podrukować jakieś pseudo-dyplomy.
Dla mnie ważne jest to, że się czegoś nauczyłem, usłyszałem o czymś nowym, mogłem poznać nowe osoby (tutaj było ciężko aczkolwiek przez chwilę pogadałem z jednym wykładowcą a poza tym spotkałem się z Sebastianem Schabowskim który również był na SUPPie. Uważam, że każde szkolenie coś daje, ba nawet Brian Tracy w książce Zostań SuperSprzedawcą napisał (cytuję z pamięci) że raz na trzy miesiące trzeba się wybrać na jakieś szkolenie (co prawda on miał na myśli szkolenia z zakresu sprzedaży, ale z drugiej strony przecież same techniki sprzedaży nie wystarczą, trzeba też jak najlepiej znać produkty, które się sprzedaje w moim wypadku są to np. usługi związane z pisaniem skryptów w PHP). _________________ Damian Daszkiewicz
d.daszkiewicz [małpa] escpoland.pl
www.daszkiewicz.net * www.skutecznypartner.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
besmart
|
Wysłany: Nie Lip 01, 2007 9:07 am Temat postu: |
|
|
Jasne, że w szkoleniu najważniejsza jest wiedza, którą możesz nabyć, a nie papier.
Z drugiej strony postaraj się wczuć w tego znajomego - inwestuje swój czas w tę imprezę i tak jak w banku - chce jakiegoś materialnego potwierdzenia, że był, że słyszał i widział. _________________ http://www.besmart.pl - Rozwój osobisty i samodoskonalenie dla inteligentnych czyli personal development po polsku |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukjarz
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Heh, niestety sporo jest osób które robią wszystko tylko dla "papierka".
Guzik z takim usprawiedliwieniem, że "inwestuje swój czas w tę imprezę".
Jeżeli inwestuje, to niech wyniesie z tej imprezy jakieś wnioski, zacznie działać i otrzyma "zwrot z inwestycji" bez papierka.
Niestety w obecnych czasach duża część studentów też studiuje tylko "dla papierka" - jak nazwał to jeden z moich wykładowców "kupują sobie dyplom na raty"
Drążąc temat głębiej można powiedzieć, że takie osoby nadal nie rozumieją, że wszystko co robią - robią dla siebie.. _________________ Po prostu ChceBycBogaty.pl  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fation
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 1:46 pm Temat postu: |
|
|
tak, ale papierek też jest ważny. Jak udokumentujesz składając CV fakt posiadania takiej wiedzy? Musiałeś ją gdzieś zdobyć, a pracodawcom papierki się niestety podobają bardzo... _________________ Mój blog o zarabianiu:
http://fation.wordpress.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DamianDaszkiewicz Site Admin
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 1:54 pm Temat postu: |
|
|
| fation napisał: | | tak, ale papierek też jest ważny. Jak udokumentujesz składając CV fakt posiadania takiej wiedzy? Musiałeś ją gdzieś zdobyć, a pracodawcom papierki się niestety podobają bardzo... |
Powiedzmy sobie szczerze: na konferencje na których sie nie dostaje papierka zazwyczaj chodzą osoby, które myślą o tym, aby wystartować z własnym biznesem. A jak sam siebie zatrudnię to nie muszę pokazywać sobie sterty kolorowych papierków  _________________ Damian Daszkiewicz
d.daszkiewicz [małpa] escpoland.pl
www.daszkiewicz.net * www.skutecznypartner.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mirosława Chlebowska
|
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 4:33 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Powiedzmy sobie szczerze: na konferencje na których sie nie dostaje papierka zazwyczaj chodzą osoby, które myślą o tym, aby wystartować z własnym biznesem. A jak sam siebie zatrudnię to nie muszę pokazywać sobie sterty kolorowych papierków  |
Też zauważyłam taką prawidłowość, ale i rozwinę trochę. Bo jeszcze są ludzie, którym zależy na rozwoju, zdobyciu nowych umiejętności, a pracują dla firm. Chcą podnieść kwalifikacje i chcą dalej pracować w tych firmach, w których są. Oni też o papierek nie dbają.
A papierki to jeden z elementów, który przyciąga na szkolenia niektóre osoby. Dlatego się je daje. Nie świadczą jednak o człowieku, który wziął udział w szkoleniu. Dlatego za papierkiem, papierkami, dyplomami, certyfikatami, zaświadczeniami warto dostrzec kogo zatrudniamy, jakim jest człowiekiem w swoim fachu i co potrafi.
Umiejętności! To jest najważniejsze! _________________ www.mirachlebowska.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fation
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 5:20 pm Temat postu: |
|
|
przyznasz jednak, że bardziej nas zainteresuje osoba z certyfikatem, niż osoba bez niego  _________________ Mój blog o zarabianiu:
http://fation.wordpress.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mirosława Chlebowska
|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Tak, masz rację, że niektórych tak. Choć innych wcale nie. Jesteśmy różni. Dlatego warto zadbać o wszystkie opcje i możliwości Skoro certyfikat nie zaszkodzi, a może czasem pomóc, to warto to mieć na uwadze. _________________ www.mirachlebowska.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|