FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nie tylko dla kobiet

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Kosova Elite Hackers
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
shrew
Site Admin

PostWysłany: Pon Lip 31, 2006 11:50 am    Temat postu: Nie tylko dla kobiet Odpowiedz z cytatem

Kompilacja sposobów, jakimi manipuluje się uczuciami drugiej osoby (płci męskiej i żeńskiej). Niektóre sposoby pewnie są nam znane z codziennego życia. Sami je stosujemy, ale też padamy ofiarą tych manipulacji.

http://zdrowie.onet.pl/1316396,2041,,,,nie_badz_marionetka_w_cudzych_rekach,psychologia.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
damo

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 12:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niestety ja mam do czynienia z taką manipulacją praktycznie na codzień w pracy.
Faktycznie przed tym trzeba się bronić bo są ludzie ,którzy mogą wycisnąć z Ciebie ostatnie soki dla swoich korzyści jeśli im tylko na to pozwolisz.

Właśnie jestem po lekturze ebooka "Psychologia wpływu i manipulacji" - tam było to opisane bardziej szczegółowo.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
shrew
Site Admin

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jak zawsze polecam ten sam spis lektur, który zawarłam w notce na blogu. Literatura akademicka najwyższej jakości Smile
Powrót do góry
damo

PostWysłany: Wto Sie 01, 2006 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dwa dni temu zamówiłem książkę A.Batko( przeczytam po powrocie do Polski)
Cialdini widzę, że pojawia się za każdym razem gdy są poruszane tematy nlp więc też przyjdzie na niego szybko pora;)

A ebooka kupiłem bo nie mam teraz dostępu do literatury drukowanej .
Wydaje mi się trochę pobieżny ale troszkę się z niego nauczyłem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
shrew
Site Admin

PostWysłany: Sro Paź 04, 2006 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tej serii także:

http://zdrowie.onet.pl/1362600,2041,,,,sztuka_perswazji,psychologia.html

Nic nowego, ale może kogoś zainspiruje przy okazji Smile
Powrót do góry
Mirosława Chlebowska

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę odświeżam, ale temat, myślę, istotny. Artykuł we wstępie bardzo potrzebny i dobrze jest mieć świadomość, że podlegamy takim manipulacjom na każdym kroku. Warto zdawać sobie sprawę z tego, by umieć zawsze chłodnym okiem spojrzeć na daną sytuację. Po to właśnie zalecam ludziom czytanie Cialdiniego. To podstawowa książka, zrozumiała dla każdego (ostatnio dałam ją mojemu synowi do poczytania), która mówi o tym, w jaki sposób ludzie manipulują sobą nawzajem.

Druga, którą polecam, bo tematyka bardzo bliska, to "W co grają ludzie" Erica Berne'a. Nieco bardziej skierowana do ludzi zainteresowanych samą psychologią, ale napisana tak, że łatwo można pojąć, że nie tylko jesteś manipulowany na co dzień, ale sam stosujesz również swoje własne (bądź co bądź - sprawdzające Ci się świetnie, bo inaczej byś ich nie stosował) strategie manipulacji.

Tyle, że wiedza o tych technikach manipulacji daleka jest od NLP, które w tytule, dlatego właśnie się odezwałam. NLP często krytykuje się za manipulację, tymczasem na prawdziwych treningach nie ma w ogóle mowy o zasadzie zobowiązania, o wywoływaniu poczucia winy i tak dalej. Owszem, część trenerów podciąga w swoich treningach te klasyczne zasady manipulacji, bo.... Hmm... Bo to się po prostu sprzedaje.

Dlaczego się sprzedaje?

Bo większość z nas należy do jednej z grup ludzi:

- obawiamy się manipulacji i chcemy wiedzieć, jak inni nam to robią
- wiemy jak to działa i specjalnie omijamy te techniki w naszym postępowaniu
- wiemy jak to działa i stosujemy to
- nic o tym nie wiemy i nie wiemy, że to stosujemy

Ostatnia grupa po prostu o tym nie myśli. Pozostałe szukają na ten temat info.

Tymczasem na profesjonalnych treningach NLP nic o tym nie usłyszymy.

Ponieważ NLP uczy zupełnie innych technik wywierania wpływu. O wiele bardziej niezauważalnych, bardziej podprogowych, zapewniających o wiele większy sukces, docierających do podświadomości, a przede wszystkim... działających w obie strony, dlatego, według mnie, bardziej etycznych.

Kiedy ktoś stosuje techniki NLP do wywierania wpływu, którym nadano nieszczęsną etykietkę "manipulacja", musi najpierw wywierać wpływ na samego siebie, na swój umysł, swoje intencje, a zatem efektem całej procedury jest coś, co często nazywa się "win to win". W NLP inaczej się nie da.

To potężne narzędzie, choć z Cialdinim nie ma nic wspólnego. Za to jest skuteczne.
Sebastian K.

PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej,

dużo się piszę o NLP, że jest skuteczne i potrzebne. Ja jednak uważam że znając NLP tracimy spokój ducha. Na każdym kroku musisz uważać na słowa które wypowiadasz bo wiesz że za nimi kryje się określona moc.

Zdecydowanie bardziej polecam wywieranie wpływu wg 7 nawyków skutecznego działania S. Coveya.

pozdrawiam
www.videodream.pl - sfilmujemy Twoje marzenia
Powrót do góry
Mirosława Chlebowska

PostWysłany: Pon Paź 27, 2008 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście masz rację, bo jednym z największych odkryć dla ludzi, którzy po raz pierwszy stykają się z NLP jest właśnie moc słowa i uświadomienie sobie, ile błędów popełnia się bez tej wiedzy. I masz rację również w tym, że na początku używanie języka tak, by osiągać cel, wymaga świadomej kontroli. Tak jest przecież również z innymi umiejętnościami, które na początku, gdy się ich uczymy, wymagają skupienia (obcy język, nowa dyscyplina sportowa, prowadzenie samochodu).

Ale to na początku, a im więcej praktykujesz, tym szybciej wchodzisz na poziom nieświadomej kompetencji, czyli ten docelowy etap, gdy możesz to robić bardzo dobrze, bez angażowania świadomości, tak jak inne rzeczy, które opanowałeś do perfekcji.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SkutecznyPartner Strona Główna -> Kosova Elite Hackers Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: