|
Zobacz co dzieje się na FORUM
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
DamianDaszkiewicz Site Admin
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 8:38 am Temat postu: Poczta Polska i papierosy |
|
|
Wczoraj byłem na poczcie (zbliża się 10-y, trzeba rachunki powystawiać ;-) Stoję tak w kolejce i patrzę a na wystawie są papierosy (!!) (wcześniej nie widziałem, więc to jest pewnie świeży pomysł)
I jak tu człowiek się ma nie denerwować?? Nie raz stałem pół godziny w kolejce bo jakaś babka nie mogła się zdecydować jakie rajstopy chce kupić. Ale spróbuj coś sprzedać na allegro (np. książkę, albo jakąś część komputerową). Na poczcie nie dostaniesz taśmy klejącej czy tego typu akcesoriów do pakowania paczek. Nawet ostatnio często nie mają ... kopert bąbelkowych.
Al Ries pisał w swoich książkach, że firma powinna się skupić na jednym typie działalności a nie rozdrabniać się (nawet podał przykład: komórki wynalazła firma Motorola która produkuje wiele różnego rodzaju sprzętów elektronicznych ale liderem jest fińska Nokia, która skupiła się tylko na produkcji komórek i jest postrzegana na solidną firmę, która się specjalizuje tylko w produkcji komórek).
Tak się zastanawiam, co wspólnego mają papierosy z działalnością poczty (jaką jest przecież dostarczanie listów, paczek i przekazów pieniężnych). I Chyba już wiem: masa rodaków pracuje w Irlandii. Tam papierosy są bardzo drogie, więc często rodzina wysyła im paczki :-) Teraz na poczcie można nie tylko wysłać paczkę, ale również kupić "zawartość do paczki" ;-)
Skoro już rozszyfrowałem dlaczego na poczcie można kupić papierosy to nich ktoś mi wyjaśni po co tam jest prasa, rajstopy, znicze i inne dziwne rzeczy _________________ Damian Daszkiewicz
d.daszkiewicz [małpa] escpoland.pl
www.daszkiewicz.net * www.skutecznypartner.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
shrew Site Admin
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 9:20 am Temat postu: Re: Poczta Polska i papierosy |
|
|
Otóż nie mają nic wspólnego. Kiedyś, jak wprowadzali te "dodatki" to oglądałam program, w którym pocztowcy jasno mówili, że to dodatkowe usługi, zeby poczta miała dodatkowe źródło zarobku. Jesli nadal to funkcjonuje tzn. że chyba mają z tego jakiś zarodek.
Ja bym to porównała do marketu - masz w nim wszystko. Idziesz po jogurt, a dwie półki dalej masz cieżarki i rękawice bokserskie (uwielbiam wkurzać ludzi za kamerą i bić się tymi rękawicami, aż ktoś przyjdzie Albo kręcić się podejrzanie po sklepie, bo wtedy widze, jak otaczają mnie ochroniarze i z załozenia dyskretnie obserwują, ale coś im z dyskrecją nie wychodzi )
Był nawet taki reportaż, że listonosz tez ma przy sobie wszystko. Tłumaczono to tym, ze starsi ludzie, jak dostają do rąk własnych emerytuję to bez wychodzenia moga sobie kupić rajstopy, zeszyty itp. Może w przypadku poczty też tak to logicznie by ująć. Zauwaz, że na poczcie sa zeszyty, krzyżówki, czasopisma, rajstopy, długopisy. Nie ma rzeczy jakoś wyszukanych, raczej na moje to pod emerytów oferta. _________________ Patrycja "shrew" Kierzkowska
>> E-biznes blog
>> Ebooki EscapeMagazine.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 9:33 am Temat postu: |
|
|
Akurat mieszkam w Rzeszowie i ta poczta na której zawsze wysyłam listy ma w pobliżu takich sąsiadów jak: 2 kioski, sklep papierniczy, sklep AGD, zegarmistrz, biedronka i pare warzywniaków. To, że na wiejskich pocztach sprzedają jakieś pierdoły da się zrozumieć (często w takiej wiosce jest tylko 1 sklep i ewentualnie poczta na drugim końcu wsi).
Poza tym jak poczta chce mieć dodatkowe źródło dochodu, nie w końcu się zajmie ginącymi paczkami. Zaoszczędzą na odszkodowaniach dużo więcej niż mają z tych zeszytów czy rajstop (a przy okazji sobie umocnią markę co się przyda za kilka lat, gdy rynek usług pocztowych zostanie bardziej zliberalizowany)
Kiedyś w uwadze reporterzy śledzili ciężarówkę pocztową i sfilmowali jak pocztowcy się zatrzymali i zapieprzyli jakąś paczkę. Tak trudno poczcie zrobić taką masową akcję i wypieprzyć dyscyplinarnie złodzieji? Na pewno taka akcja by wpłynęła pozytywnie na PR poczty polskiej. No chyba że się boją, że musieliby wypieprzyć połowę załogi i nie wyrabialiby się wtedy z dostarczaniem paczek  _________________ Damian Daszkiewicz
www.daszkiewicz.net * www.skutecznypartner.pl
Ostatnio zmieniony przez DamianDaszkiewicz dnia Nie Sie 13, 2006 6:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil_cebulski
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Dostałem kiedyś z poczty pismo, w którym wyczytałem, że liveralizacja ma nastąpić w 2008 roku. Wtedy poczta nie będize miałą ustawowego monopolu na dostarczanie listów [/url] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 6:47 pm Temat postu: |
|
|
| kamil_cebulski napisał: | Dostałem kiedyś z poczty pismo, w którym wyczytałem, że liveralizacja ma nastąpić w 2008 roku. Wtedy poczta nie będize miałą ustawowego monopolu na dostarczanie listów [/url] |
U mnie w bloku kilka dni temu zmienili skrzynki pocztowe na te bardziej unijne - teraz każdy dzieciak może coś wrzucić do środka Więc widać, że poczta powoli wypełnia zalecenia UE _________________ Damian Daszkiewicz
www.daszkiewicz.net * www.skutecznypartner.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysztof Lis
|
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 8:21 pm Temat postu: Re: Poczta Polska i papierosy |
|
|
| DamianDaszkiewicz napisał: | | Stoję tak w kolejce i patrzę a na wystawie są papierosy (!!) |
Papierosy zrozumiem.
Długopisy, krzyżówki, jakieś bajki na CD zrozumiem.
Chorągiewkę odblaskową do roweru zrozumiem.
Ale nie zrozumiem dwóch obrzydliwych sztucznych kwiatków, które stoją u mnie na poczcie.
I tym postem chciałbym się z Wami wszystkimi przywitać, jako że to mój pierwszy post na tym forum. :] _________________ Chcesz zarabiać na blogu tyle co ja, czy więcej? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
panneta
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 11:36 pm Temat postu: |
|
|
" Kiedyś w uwadze reporterzy śledzili ciężarówkę pocztową i sfilmowali jak pocztowcy się zatrzymali i zapieprzyli jakąś paczkę. Tak trudno poczcie zrobić taką masową akcję i wypieprzyć dyscyplinarnie złodzieji? Na pewno taka akcja by wpłynęła pozytywnie na PR poczty polskiej. No chyba że się boją, że musieliby wypieprzyć połowę załogi i nie wyrabialiby się wtedy z dostarczaniem paczek'
Tesz to oglądałęm jest to wręcz śmieszne jak cały program |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PJ Harv
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 2:47 pm Temat postu: |
|
|
O tym, że z pocztą krucho i że musi sprostać konkurencji świadczy chociażby to, że w co którymś miasteczku poczta została zamknięta i planują stworzyć tak zwane poczty objazdowe... Jeśli poczta nie stanie się typową firmą kurierską tak jak na przykład DHL, to nie wróżę im świetlanej przyszłości... zwłaszcza, że na rynku ostatnimi czasy pojawiła się konkurencja, a co bardziej postępowi do wysyłania listów i robienia przelewów używają internetu zwyczajnie nie ruszając się z domu... Dlatego na pocztę chodzę jedynie po nieodebrane listy (papierowe)... Na pocztę chyba przychodzą tylko emeryci i renciści, którzy nie mają konta w banku... _________________ corel x5 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|